Aquest vídeo ha estat realitzat per unes escoles anomenades “Maristas Iberica” les quals ens presenten les noves tecnologies com una eina per accedir a la informació, per ampliar coneixements, per comunicar-nos entre éssers humans i indirectament també com un recurs educatiu innovador i que motiva als estudiants.
Per una banda, aquesta pel·lícula ens remunta en els inicis d'aquestes tecnologies, en l'impacte social que van provocar i en el canvi que van impulsar. Amb el sorgiment de les TIC, vam passar d'un moment en el qual la informació esdevenia un bé escàs, el qual només estava en boca dels més savis, a una època en la qual aquesta és molt abundant, fins i tot excessiva, i està a l'abast de tothom. Tot i així cal dir que no tota la informació que trobem navegant per Internet és fiable i molt menys utilitzable com a base per construir coneixement, reforçar-lo o ampliar-lo. Aquest aspecte, l'han de tenir en compte els docents i han de procurar que els seus alumnes n'estiguin assabentats i que desenvolupin actituds crítiques envers la informació que circula per la xarxa.
Per altra banda, però, els estudiants han de saber buscar, seleccionar i sintetitzar la informació aprofitable que brinden les noves tecnologies per tal d'ampliar i reconstruir els seus coneixements previs partint de les seves característiques i necessitats. Conseqüentment, en el procés d'ensenyament-aprenentatge els estudiants desenvolupen un paper actiu, autònom, emprenedor, creatiu i cooperatiu. En contrapartida, els docents adquireixen el paper de guia en l'aprenentatge; han d'adaptar i presentar els recursos que ofereix Internet, procurar que els alumnes realitzin un aprenentatge òptim i adquireixin la competència digital, entre moltes d'altres.
A més aquest vídeo, ens explica els motius pels quals les noves tecnologies han esdevingut un recurs punter en l'educació i els efectes positius que aquestes provoquen en els alumnes.
Un altre aspecte a tenir en compte és el fet que, aquestes noves tecnologies són molt productives per l'èxit educatiu dels alumnes però no han de deixar de banda l'esforç. És a dir no per realitzar les tasques a partir d'un ordinador i no en format paper els alumnes s'han de relaxar i agafar-s'ho com a quelcom lúdic i no esforçar-s'hi. A més, l'ús de les TIC pot ser prolongat al llarg de la vida i exportat fora de l'entorn escolar; d'aquesta manera les persones tindran més oportunitats de formació i estaran més motivades. Podem afirmar doncs, que les noves tecnologies no estan destinades únicament a una franja d'edat, ni a una classe social determinada ni tampoc a un entorn o context concret.
Finalment, cal tenir en compte que les noves tecnologies són únicament un suport en el procés d'ensenyament-aprenentatge, estan integrades en aquest, són utilitzades quotidianament i segons les necessitats dels alumnes. Diem que són només un suport perquè no tot s'ha de fonamentar amb aquestes, no hem de ser tant radicals, hem de canviar la metodologia en determinats aprenentatges i les noves tecnologies ens hi poden ajudar; però no hem de confondre la utilització d'aquests materials com a únic recurs didàctic existent. Tampoc hem de caure en la falsa creença consistent en que només utilitzant un ordinador ja canviem la metodologia, és el mateix recitar les taules a partir d'una pissarra tradicional que amb una de digital o amb uns ordinadors al davant. El sistema educatiu ha de formar a futurs ciutadans i ciutadanes i preparar-los per viure en la societat de la informació; així doncs aquests han de conèixer les noves tecnologies, aprofitar els seus avantatges i ser crític amb els seus inconvenients.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada